Search

In Detail: House In The Landscape by Niko Architect

In Detail: House In The Landscape by Niko Architect

With interior spaces made of natural materials, House in The Landscape features bathrooms that are fitted with pure and timeless designs from the CEA collection.

Built in the Chekhov district a few kilometres from Moscow, House in The Landscape draws inspiration from Frank Lloyd Wright’s organic architecture and gives life to a futuristic-style building that blends perfectly into the landscape.

Made of reinforced concrete, the building emerges from the ground amidst large stretches of grass and areas carpeted with flowers all around. The architectural composition unfolds from the outside towards the inside, where huge windows establish indissoluble ties with nature. The uninterrupted mutual fusion of the landscape with the building and the building with the landscape is enhanced by the presence of a green roof covered with woody and herbaceous plants typical of this climatic zone and zenithally skylights placed along the sun’s trajectory to capture its light throughout the day.

The interior environment has been designed in the fashion of a “home gallery”: the white walls of the building serve as a backdrop for works of art and design, sculptures and decorative elements with Japanese themes and concealed symbolic forms, whilst the floor made of ceramic with a striated black marble effect calls to mind the halls of the most prestigious international museums. In the project was embodied a general theme of inextricable contact with nature, its bionic forms, Japanese symbols with the theme of harmony, strength and energy. Within the framework of this theme, some kind of creative experiments have already been carried out, by the architects, Niko Architect, together with the artist Tashita Bell, who painted one of the central zones of the building, the wall directed towards the landscape.

The space dedicated to reception on the ground floor is divided into 3 areas: kitchen, dining room, the relaxation zone with the fireplace including the area for coffee. As a “message” to classical symbolism and Japanese culture, the kitchen is divided from the rest of the living area with a partition with a circular hole that creates an uninterrupted dialogue between the areas. The relaxation area has also a practically closed circular shape and constitutes the fulcrum of the interior and symbolizes the two balanced halves: yin and yang. On the ground floor there is also the master bedroom with the bathroom and the bathroom for the guests. A spiral staircase leads from the hall to the first floor where there are two bedrooms, a bathroom and a study with a view on a specially created pond.

The building frame is completely made of concrete, the interior spaces are made of natural materials. To maintain the basic concept, it was necessary to use a minimum amount of materials and not overload the internal space and the exterior. The floor is covered with large-format porcelain tiles in the common areas and solid American walnut in the residential areas, the walls are plastered, the bathrooms are equipped with CEA fixtures and the washbasins are made according to architects sketches. The bathrooms are characterised by the pure, timeless design of the CEA collection, in a polished finish and a special Black Diamond version that underscores the extraordinary lustre and sturdiness of stainless steel.

www.nikoarch.com | www.ceadesign.it

Photography by Sergey Ananiev (interiors) and Vasiliy Khurtin (exteriors)

 

Rebekah Killigrew
ADMINISTRATOR
PROFILE
%d bloggers like this: